dissabte, 21 de novembre del 2009

Un homenatge (2). Una mostra antinazi en la capital simbòlica del nazisme.





Jo hi vaig estar el 1992.
Realitzava un viatge cultural per Baviera amb les alumnes de les Aules de Tercera Edat de València-L'Eixample, i teníem l'epicentre a Munic. Un dia vam anar cap a Francònia, en concret cap a Nuremberg (Nürnberg).
Després de passejar-nos pel centre neo-medieval de la ciutat (reconstruït amb posterioritat a la Segona Guerra Mundial), i en acabar de menjar unes llonganissetes en una taverna típica, emprenguérem el camí dels escenaris de les grans concentracions de l'NSDAP, el partit nazi.
Les ombres d'Adolf Hitler i del seu arquitecte de capçalera, Albert Speer, volaven sobre nosaltres aquella vesprada grissa d'estiu centreuropeu. I al poc arribàrem a la tribuna del Zeppelin, el grandiloqüent edifici d'Speer des d'on el Führer del III Reich havia pogut bramar les seues fòbies.
Allà mateix estava l'entrada a l'exposició Faszination und Gewalt (Fascinació i violència). Una mostra antinazi molt difícil d'oblidar.
Tan difícil d'oblidar que, el 1996, quan jo estava enllestint ―en companyia de Marc Borràs― el projecte del Museu Valencià de la Il·lustració (el MuVI que esdevindria MuVIM), el record de Faszination und Gewalt inspirà parcialment una de les sales de L'aventura del pensament, l'exposició permanent del museu.
Qui haja vist les dos exposicions sabrà de què parle: potser recordarà aquella sala de l'ex-tribuna nazi amb tres televisors per terra ―em pense que n'eren tres― que bossaven imatges de l'Holocaust, horribles òbviament, als peus just d'un retaule pintat que recreava diferents actituds de soldats alemanys del període 1939-1945. I si algú se'n recorda, potser també li vindrà a la memòria la sala del caos de l'exposició de referència del MuVIM. La penúltima sala.
Quan vaig contar-li a Marc Borràs els calfreds que provocava, fins i tot per evocació, aquell muntatge expositiu de Nuremberg, la decisió va ser compartida i ferma: en el nostre museu hi hauria un callat homenatge a tots els alemanys capaços d'encarar-se a la seua memòria històrica amb honestedat. I, de pas, disposaríem d'una sala ben colpidora, que serviria magníficament els nostres objectius comunicatius.
Faszination und Gewalt estigué en l'antiga tribuna del Zeppelin entre els anys 1985 i 2001, i sobreviu després d'un canvi de seu i de format; l'exposició L'aventura del pensament seguix on estava i com estava quan finalment deixaren que s'inaugurara, el dilluns 2 de juliol de 2001 a les 10 del matí (!).


Més informació:
http://www.scrapbookpages.com/Nurnberg/Nurnberg04.html
http://www.kubiss.de/kulturreferat/reichsparteitagsgelaende/stationen/zeppelintribuene_rueckseite.htm
http://www.museen.nuernberg.de/dokuzentrum/themen/dauerausstellung.html

http://www.museen.nuernberg.de/download/download_dokuzentrum/05_Dokuz_Dauerausstellung_2009.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Documentation_Center_Nazi_Party_Rally_Grounds

http://de.wikipedia.org/wiki/Dokumentationszentrum_Reichsparteitagsgel%C3%A4nde

http://www.youtube.com/watch?v=xEAo7JnDm_I

http://www.youtube.com/watch?v=qWOKvkvaehg&feature=fvw